קורסים אקדמיים בינאוניברסיטאים לשנת תשפ"ה



הגיע זמן לצאת קצת מהשגרה ולהדרים לאילת לחוויה יחודית המשלבת לימודים אקדמיים והכרות מעשית עם אחד מהמקומות היפים והמיוחדים בעולם – הים האדום!

אנו מציעים קורסים אקדמיים מרוכזים עד 10 ימים, חווייתיים ומעשיים מתחומים שונים הקשורים לים.

אם את/ה מוכן/ה לקפוץ למים ולצלול לעומק לחוויה מדהימה ויחודית עם טובי המרצים מכלל האוניברסיטאות בארץ מקומכם איתנו באילת.


אז מה זה בעצם קורסים אקדמים בינאוניברסיטאים ולמי הם מיועדים?

המכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת יחודי בכך שהוא המכון האקדמי לחקר הים הראשון והוותיק ביותר בישראל ובכל הים האדום בכלל ובכך שהוא מכון משותף לכלל האוניברסיטאות בארץ.

סטודנטים מכלל המוסדות להשכלה גבוהה בישראל יכולים להירשם לקורסים אצלנו (במידה ועומדים בתנאי הסף).

רוב הקורסים מיועדים לסטודנטים לתארים מתקדמים אך חלקם אף פתוח לתלמידי שנה 3 בתואר ראשון.

סטודנטים אשר יסיימו בהצלחה את הקורס, יהיו זכאים להכרה בנקודות הזכות במסגרת התואר שלהם במחלקתם.

הקורסים פועלים במתכונת של קורסים מרוכזים, בני 6 עד 10 ימים, הדורשים שהייה ולינה במכון באילת ולכולם חלקים מעשיים הכוללים עבודה בים (מספינה, סירות, צלילה, שנירקול וכו') לצורך ביצוע דיגום ואיסוף, תצפיות, סקרים וכו'.



למידע נוסף על מתווה הקורסים הבינאוניברסיטאים
למידע על תהליך הרישום והקבלה
לפירוט נקודות הזכות לקורסים לפי מוסד אקדמי
שאלות ותשובות

1. שיטות מתקדמות במחקר תת ימי AAUS

סגור להרשמה

תאריכים:   12.11.2024-03.11.2024

למי מיועד: לתלמידי מוסמך ודוקטורט הנדרשים לצלול לצורך ביצוע עבודת המחקר. קבלה לקורס דורשת המלצה של המנחה האקדמי על שהקורס דרוש למחקר של הסטודנט.

תיאור: עבודת שדה בים מהווה נדבך מרכזי במדעי הים ודורשת כלים ומיומנויות ספציפיות שאינם נלמדים במסגרת הלימודים הכללית. לעבודת שדה בים נדרשת הכשרה מיוחדת המחויבת מבחינה בטיחותית. במסגרת הקורס יושם דגש על עבודת שדה נכונה כולל הקניית שיטות ויכולות מחקריות מתקדמות אשר ישמשו את הצוללים לשיפור באיכות ובכמות הנתונים שיאספו במסגרת לימודיהם ובעבודתם המדעית. בקורס ילמדו עקרונות הצלילה המדעית בהתאם לדרישות ארגון הצלילה האמריקאי AAUS.

לפרטים נוספים

2. מנגנוני ארס והגנה כימית בים

סגור להרשמה

תאריכים:   22.11.2024-13.11.2024

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים בכל תחומי מדעי החיים. תלמידי שנה ג' בתואר ראשון יוכלו להתקבל על בסיס מקום פנוי וציון. אנו מעודדים תלמידים מתחומים אחרים (מתמטיקה, מדעי המחשב, הנדסה, מדעי כדוה"א, כימיה, פיזיקה) להירשם.  

תיאור: יצורים רבים בטבע משתמשים בחומרים כימיים על מנת להבין ולהכיר את סביבתם – הם מוצאים מזון, חשים נוכחות של טורפים ומזהים בני או בנות זוג דרך חישה של סיגנלים כימיים. הם גם משתמשים בחומרים כימיים על מנת לתווך באופן ישיר יחסי גומלין – הם מייצרים פרומונים לתקשורת תוך-מינית ומשתמשים בחומרי טבע, בחומרים אנטי-מיקרוביאליים וברעלנים על מנת להגן על עצמם מטורפים ומגורמי מחלות ועל מנת לתפוס את טרפם. הקורס עוסק באקולוגיה כימית ובפרמקולוגיה של אורגניזמים ימיים בדגש על מנגנוני ארס והגנה כימית במיקרואורגניזמים ובבע"ח ישיבים.

לפרטים נוספים

3. נושאים באוקיאנוגרפיה פיזיקלית

סגור להרשמה

תאריכים:   29.11.2024-24.11.2024

למי מיועד: לתלמידי שנה ג' ומעלה בתואר ראשון במקצועות הפיזיקה, גיאופיזיקה, מתמטיקה, והנדסה. סטודנטים לתארים מתקדמים יתקבלו על בסיס מקום פנוי.

תיאור: אוקיאנוגרפיה פיזיקלית עוסקת בתיאור המים (טמפרטורה, מליחות, וכדומה) ובדינאמיקה שלהם – זרמים, גלים, גיאות ושפל. הבנת הפיזיקה של האוקיאנוסים חיונית להבנת תפקיד האוקיאנוסים במערכת האקלים, לחיזוי הזרמים והגלים ועוד. הקורס יכלול נושאים באוקיאנוגרפיה פיזיקלית, חצי יום הפלגה על מנת להדגים איסוף נתונים וכן ניסויי מעבדה במיכל מים מסתובב. הקורס כולל הרצאות ותרגילים עם אוריינטציה מתמטית-פיזיקלית. הקורס מתמטי באופיו ומצריך ידע מוקדם בפתרון שאלות מתמטיות פיזיקליות.

לפרטים נוספים

4. שינויים גלובליים באקוסיסטמות ימיות

פתוח להרשמה

תאריכים:   06.12.2024-01.12.2024

למי מיועד: לסטודנטים לתארים מתקדמים בכל תחומי מדעי הטבע, המדעים המדוייקים והיישומיים. סטודנטים שנה ג' בתואר ראשון יוכלו להתקבל על בסיס מקומות פנויים.

תיאור: סביבות ימיות חוות שינויים סביבתיים משמעותיים, תוצאת שינויים גלובליים. מטרת קורס זה לחשוף את התלמידים לתהליכים המתרחשים והאיומים על בתי גידול בסביבות ימיות בעקבות השינויים האקלימיים. מהן המגמות ומה הן המשמעויות האקולוגיות, סוציולוגיות, וכלכליות? נעסוק בסוגיות של בעיות ופתרונות לאיומים הגדולים על בתי גידול ימיים.

לפרטים נוספים

5. תהליכים בים סוף ומפרץ אילת מחזור 1

פתוח להרשמה

תאריכים:   13.12.2024-08.12.2024

למי מיועד: לתלמידי שנה ג'-ד' בתואר ראשון מכל חוגי הלימוד במדעי הטבע, גיאולוגיה, המדעים המדויקים, המדעים היישומיים ולימודי ארץ ישראל המעוניינים בהיכרות עם המחקר הרב-תחומי בים-סוף. 

תיאור: ים סוף הוא אגן ימי עמוק, אוקיאנוס בהתהוות, הנחשב מודל טוב ללימוד תהליכים אוקיאניים. שוניות ים סוף הן מהאקוסיסטמות העשירות על פני כדור הארץ והתהליכים האקולוגיים המתקיימים בשוניות אלו מושכים תשומת לב עולמית. בקורס זה נעסוק בנושאים ייחודיים לים סוף ומפרץ אילת בגישה רב תחומית. ננסה להבין כיצד עוצבו התנאים בים זה ומהם התהליכים הקובעים את עתידו של ים סוף. הקורס ידגיש כיווני מחקר עכשוויים וגישות מחקריות ספציפיות לים סוף.

לפרטים נוספים

6. תהליכים בים סוף ומפרץ אילת מחזור 2

פתוח להרשמה

תאריכים:   20.12.2024-15.12.2024

למי מיועד: לתלמידי שנה ג'-ד' בתואר ראשון מכל חוגי הלימוד במדעי הטבע, גיאולוגיה, המדעים המדויקים, המדעים היישומיים ולימודי ארץ ישראל המעוניינים בהיכרות עם המחקר הרב-תחומי בים-סוף. 

תיאור: ים סוף הוא אגן ימי עמוק, אוקיאנוס בהתהוות, הנחשב מודל טוב ללימוד תהליכים אוקיאניים. שוניות ים סוף הן מהאקוסיסטמות העשירות על פני כדור הארץ והתהליכים האקולוגיים המתקיימים בשוניות אלו מושכים תשומת לב עולמית. בקורס זה נעסוק בנושאים ייחודיים לים סוף ומפרץ אילת בגישה רב תחומית. ננסה להבין כיצד עוצבו התנאים בים זה ומהם התהליכים הקובעים את עתידו של ים סוף. הקורס ידגיש כיווני מחקר עכשוויים וגישות מחקריות ספציפיות לים סוף.

לפרטים נוספים

7. הכרת הפלנקטון

פתוח להרשמה

תאריכים:   27.12.2024-22.12.2024

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים (מוסמך ודוקטורט). תלמידי שנה ג' ומעלה בתואר ראשון יתקבלו על סמך מקום פנוי וציון.

תיאור: הקורס יתמקד בהכרת הפלנקטון, בעיקר בטקסונומיה של קבוצות הפיטופלנקטון והזואופלנקטון במפרץ אילת, ובהתאמותיו לחיים הפלגיים. כמו כן, יידונו אספקטים באקולוגיה של הפלנקטון (תפוצה, נדידה, הרגלי תזונה ועוד), בשרשרת המזון הפלנקטונית וביחסי פלנקטון - שונית. תיערך הכרות עם שיטות לדיגום פלנקטון והכנתו לבדיקה במעבדה ועם שיטות אקוסטיות מתקדמות לחקר הזואופלנקטון. במהלך הקורס יערך פרויקט מחקר קצר בו ישולבו שיטות דיגום וזיהוי קבוצות פלנקטון שנלמדו במהלך הקורס.

לפרטים נוספים

8. סדימנטולוגיה ימית: איסוף דוגמאות, תיעוד וניתוח של סדימנטים ממפרץ אילת

פתוח להרשמה

תאריכים:   10.01.2025-01.01.2025

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים ממגוון התחומים במדעי הטבע ובמדעים המדויקים. עדיפות תינתן לסטודנטים עם רקע בגיאולוגיה ו/או מדעי הקרקע. תלמידי שנה ג' בתואר ראשון יתקבלו על סמך מקום פנוי. 

תיאור: קורס מתקדם לסדימנטולוגיה ימית שבו מודגמים עקרונותיו של התחום במפרץ אילת, החל משיטות הדיגום בים, דרך אפיון מפורט של הסדימנט הנדגם במעבדה וכלה בעיבוד הנתונים והסקת מסקנות על התהליכים הסדימנטריים במפרץ. הקורס משלב בין הרצאות ותרגילי מעבדה עם מומחים בתחום לבין השתתפות פעילה (מאד) של הסטודנטים בכל שלבי העבודה.

לפרטים נוספים

9. קולורימטריה (מדידת צבע) תת מימית

פתוח להרשמה

תאריכים:   26.01.2025-19.01.2025

למי מיועד: לסטודנטים לתארים מתקדמים בהנדסה, פיזיקה או מתמטיקה ובאישור מרכז הקורס, לסטודנטים מכל תחום שעומדים בדרישות המוקדמות. סטודנטים שנה ג' או ד' בתואר ראשון יתקבלו על סמך מקום פנוי וציון.

תיאור: קולורימטריה היא המדע של מדידת צבע. צבע הוא תחושה סובייקטיבית המוגדרת ביחס למערכת הראייה של הצופה (למשל, מערכת הראייה האנושית או מצלמה) ומוגדר בדרך כלל לתנאי צפייה באוויר צלול. קורס זה - הראשון מסוגו בעולם - לוקח את מדע מדידת הצבע אל מתחת למים. באמצעות מושגים תיאורטיים, הדמיות ממוחשבות והנדסה בפועל, נחקור היבטים כמותיים של צבע, כולל היווצרות תמונה צבעונית מתחת למים, ניתוח, הדמיית מרחבי צבע והשוואת צבעים. בסיום קורס זה, התלמידים יוכלו להשתמש נכון במצלמות טריכרומטיות כדי ללכוד צבעים מתחת למים (או באוויר) בצורה שהיא אובייקטיבית וניתנת לחזרה, לבחור את מרחב הצבע המתאים לניתוח הנתונים ולהשוות צבעים שנלכדו על ידי מערכות שונות בצורה משמעותית שאותה הם יכולים לפרסם כנתונים מדעיים.

לפרטים נוספים

10. ננו-מזרקים במדוזות ואלמוגים- מערכת הזרקה בת 700 מיליון שנה

פתוח להרשמה

תאריכים:   21.03.2025-16.03.2025

למי מיועד: לתלמידי שנה ג' בתואר ראשון ולתלמידי תואר שני ושלישי מכל חוגי הלימוד במדעי הטבע והמדעים המדויקים, בעלי ידע והבנה בסיסית בביולוגיה והמעוניינים בהכרות והתנסות עם מנגנון ההזרקה העתיק בעולם. 

תיאור: מערכת הצורבניים (מדוזות, אלמוגים ושושנות הים) מתוארכת ללפני 700 מיליון שנה. במהלך האבולוציה נציגי המערכה פיתחו מנגנון הזרקה ננומטרי, הפועל בשילוב כוחות פיזיקלים, כימיים וביולוגים לעמידה בלחצים של 150 אטמוספרות ולהזרקת חומרים בתנע של 5,000,000xg. הקורס יפתח בהקדמה למערכת הצורבניים וימשיך לחקר המבנה התאי, המולקולרי והפיזיקלי של מנגנון הצריבה. התלמידים יאספו דגימות מהים, יבודדו את מנגנוני ההזרקה ויתנסו בהפעלתם בתנאים שונים. כמו כן יבודדו טוקסינים ממנגנוני ההזרקה ויבדקו את פעילותם במערכת ביולוגית. התלמידים יחשפו לפוטנציאל הביוטכנולוגי של המערכת ואף ישמעו ממקור ראשון כיצד מקימים start-up והופכים רעיון מדעי למוצר סופי.

לפרטים נוספים

11. שיטות סטטיסטיות באקולוגיה ימית

פתוח להרשמה

תאריכים:   28.03.2025-23.03.2025

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים (מוסמך ודוקטורט).

תיאור: הקו המנחה את הקורס הוא שבכדי להוציא את מקסימום התובנה הביולוגית מהנתונים יש צורך בהבנת מהות האנליזות אותם מפעילים עליהם. לפיכך, הקורס ירחיב על העקרונות הנלמדים בקורסי ביוסטטיסטיקה בסיסיים ויציג מספר שיטות אנליטיות מתקדמות המשמשות במחקר אקולוגי כמותי.

לפרטים נוספים

12. פוטוסינתזה ימית

פתוח להרשמה

תאריכים:   29.04.2025-20.04.2025

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים (מוסמך ודוקטורט) ולתלמידי שנה ג' ומעלה בתואר ראשון.

תיאור: מחצית הייצור הראשוני (הפוטוסינתטי) בעולם מתבצע באוקיינוסים. למרות זאת, באוניברסיטאות בארץ נלמד מעט מאוד על המנגנונים המעורבים בפוטוסינתזה הימית ועל התנאים הסביבתיים אשר מניעים תהליכים אלה. מטרת קורס זה היא לקדם ולהרחיב את ההבנה והידע על הפוטוסינתזה הימית דרך הרצאות, הדגמות, מעבדות, מדידות קצבי פוטוסינתזה בים ופרויקטים קבוצתיים. הקורס עוסק במגוון אורגניזמים ימיים כולל אצות ים, עשבי ים, פיטופלנקטון וחסרי חוליות הנושאים סימביונטים פוטוסינתטיים כגון אלמוגים וספוגים. כמו כן, מיושמות ומשוות שיטות מדידה שונות הקשורות ליצרנות ראשונית ימית.

לפרטים נוספים

13. מגוון המינים בשונית אלמוגים

פתוח להרשמה

תאריכים:   16.05.2025-11.05.2025

למי מיועד: לתלמידי שנה ג'-ד' בתואר ראשון מכל חוגי הלימוד במדעי הטבע והסביבה המעוניינים בלימוד חוויתי מעמיק אודות מגוון המינים העשיר של קבוצות בעלי החיים העיקריות במפרץ אילת.

תיאור: תיאור: שונית האלמוגים באילת הינה מהיפות בעולם וכוללת מגוון רב של דגים וחסרי חוליות ימיים. הקורס נועד לחשוף סטודנטים לתואר ראשון ממגוון תחומי ידע לחשיבות הגדולה של שמירת טבע בבית גידול ייחודי זה תוך שימת דגש על הכרות עם קבוצות בעלי החיים העיקריות, זיהוי טקסונומי, והיבטים אקולוגים ומחקריים. 

לפרטים נוספים

14. שיטות מחקר באוקיאנוגרפיה

פתוח להרשמה

תאריכים:   23.05.2025-18.05.2025

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים ותלמידי שנה ג' בתואר ראשון. 

תיאור: תכנון תחנה אוקיאנוגרפית, פרופילים רציפים של טמפרטורה, מליחות וכלורופיל בעזרת מכשור תת ימי אלקטרוני. מגמות עיתיות של נוטריאנטים, כלורופיל, צפיפות. פענוח נתונים אוקיאנוגרפיים וכתיבת דו"ח.

לפרטים נוספים

15. מיקרוביולוגיה ימית

פתוח להרשמה

תאריכים:   13.06.2025-04.06.2025

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים (מוסמך ודוקטורט).

תיאור: מיקרוביולוגיה ימית הינה תחום מרכזי באוקיאנוגרפיה וביולוגיה ימית. מיקרואורגניזמים (חיידקים, אצות, פאג'ים, פרוטיסטה) מרכיבים את רוב הביומסה בים, מפעילים את המחזורים הגאוכימיים, תורמים את הטרף למארג המזון במים הפתוחים ובקרקעית, מעורבים בתהליך ההלבנה ומשתתפים בסימביוזה עם בעלי חיים. הקורס מספק את הכלים העיוניים והתיאורטיים להבנת מעמדו של עולם המיקרו בעולם המאקרו.

לפרטים נוספים

16. שיתוף פעולה סביבתי חוצה גבולות: מפרץ אילת

פתוח להרשמה

תאריכים:   20.06.2025-15.06.2025

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים (מוסמך ודוקטורט) הלומדים מדעי הטבע ולימודי הסביבה, גיאוגרפיה, משפטים ולימודי סכסוכים ושלום. סטודנטים שנה ג'-ד' בתואר ראשון יוכלו להתקבל על בסיס מקומות פנויים.

תיאור: תיאור: שוניות האלמוגים בעולם נמצאות על סף קריסה, כאשר רק 10% צפויות לשרוד עד אמצע המאה. רבות משוניות האלמוגים בעולם משותפות ליותר ממדינת לאום אחת. אחת מהם היא זו שבמפרץ אילת/עקבה (GoA) המשותף לירדן, מצרים, ערב הסעודית וישראל. מערכת אקולוגית ייחודית זו מורכבת מאלמוגים עמידים תרמית הנחשבים כמקלט לאלמוגים מפני שינויי אקלים. מכיוון שזהו משאב משותף נפוץ, התוצאות של מאמץ חד-צדדי לשימורו הן מוגבלות. מאמצים לשימור שהם חוצי גבולות נפגעים לעתים קרובות מקונפליקטים פוליטיים ומחוסר יציבות באזור ולכן דורשים גישה בינתחומית, המשלבת אקולוגיה ומדיניות. קורס זה נועד להבין את המאפיינים הביוטיים והאביוטיים המרכזיים של מפרץ עקבה בהתחשב בשינויי האקלים העולמיים. הקורס ינתח שיתוף פעולה קיים ויחקור מדע פתוח כמנגנון לשיתוף פעולה סביבתי חוצה גבולות.

לפרטים נוספים

17. שיטות כמותיות לניתוח חברות ימיות

פתוח להרשמה

תאריכים:   27.06.2025-22.06.2025

למי מיועד: לתלמידי תארים מתקדמים. 

תיאור: קורס המשך לקורס "שיטות סטטיסטיות באקולוגיה ימית". הקורס מתמקד בשיטות אנליטיות מתקדמות המשמשות במחקר כמותי של חברות ימיות.

לפרטים נוספים




Top