פרטי הקורס: מנגנוני ארס והגנה כימית בים
13-22/11/2024
מרכזי הקורס
פרופ' דניאל שר, ביה"ס למדעי הים ע"ש צ'רני, אוניברסיטת חיפה.
ד"ר דוד מורגנשטרן, מכון ויצמן למדע.
ד"ר טל לוצאטו כנען, ביה"ס למדעי הים ע"ש צ'רני, אוניברסיטת חיפה.
מרצים
פרופ' דניאל שר, ביה"ס למדעי הים ע"ש צ'רני, אוניברסיטת חיפה.
ד"ר דוד מורגנשטרן, מכון ויצמן למדע.
ד"ר טל לוצאטו כנען, ביה"ס למדעי הים ע"ש צ'רני, אוניברסיטת חיפה.
ד"ר יזהר קרבט, מכון ויצמן למדע.
מבנה הקורס
קורס אינטנסיבי ומאתגר בן 10 ימים במכון הבין-אוניברסיטאי באילת.
הרצאות וסמינריונים בבוקר ובערב, שאר הזמן מוקדש לעבודת מעבדה. המעבדה מתמקדת בעבודה כמותית תוך שימוש בטכניקות ביוכימיות. הקורס מכוון לסטודנטים הרוצים לשפר את כישורי המחקר שלהם ומתעניינים בתחום חומרי הטבע והרעלנים.
מסירת דוחות מעבדה קבוצתיים חודש לאחר סיום הקורס.
נושאים מרכזיים בקורס
יצורים רבים בטבע משתמשים בחומרים כימיים על מנת להבין ולהכיר את סביבתם – הם מוצאים מזון, חשים נוכחות של טורפים ומזהים בני או בנות זוג דרך חישה של סיגנלים כימיים. הם גם משתמשים בחומרים כימיים על מנת לתווך באופן ישיר יחסי גומלין – הם מייצרים פרומונים לתקשורת תוך-מינית ומשתמשים בחומרי טבע, בחומרים אנטי-מיקרוביאליים וברעלנים על מנת להגן על עצמם מטורפים ומגורמי מחלות ועל מנת לתפוס את טרפם. הקורס עוסק באקולוגיה כימית ובפרמקולוגיה של אורגניזמים ימיים בדגש על מנגנוני ארס והגנה כימית במיקרואורגניזמים ובבע"ח ישיבים.
הקורס מורכב משלושה חלקים: הרצאות פרונטאליות, סמינריונים ועבודת מעבדה. במהלך ההרצאות והסמינריונים נדון בביוכימיה של חומרי טבע ורעלנים ממגוון אורגניזמים ימיים, במנגנוני ההובלה שלהם, באפקטים הפיזיולוגיים שלהם ובתהליכים האקולוגיים אותם הם מתווכים.
בין הנושאים שיידונו:
• מהי אקולוגיה כימית?
• רעלנים ככלים פרמקולוגיים לחקר תעלות יוניות וממברנות.
• אפקטים פיזיולוגיים של רעלנים ימיים.
• מערכות ארס של נבוביים – אספקטים ביוכימיים, פיזיקאליים ואקולוגיים.
• רעלני חלזונות חרוטיים – "בית חרושת" לחומרי טבע סלקטיביים.
• חומרי הגנה של דגים.
• לוחמה כימית בין מיקרואורגניזמים ימיים.
• רעלני אצות – סכנה גוברת בעולם מתחמם?
• סימביוזה והגנה כימית.
• ביוטכנולוגיה של רעלנים ימיים
חלק הארי של הקורס יוקדש לעבודת מעבדה אינטנסיבית במהלכה נזהה, נפריד ונאפיין רעלנים וחומרים אנטימיקרוביאליים מאורגניזמים ימיים תוך שימוש במגוון שיטות ביוכימיות, מיקרוביולוגיות ומולקולאריות.
דרישות קדם
רקע בביוכימיה, פיזיולוגיה ואקולוגיה ימית מהווה יתרון אך אינו דרישה מוקדמת.
מבנה הציון
סמינריון (30%)
הערכה על העבודה על פרויקט המחקר (40%)
דו"ח מסכם קבוצתי (30%) - הדו"ח מוגש כחודש לאחר סיום הקורס.
קהל יעד
הקורס מיועד לתלמידי תארים מתקדמים בכל תחומי מדעי החיים. תלמידי שנה ג' יוכלו להתקבל על בסיס מקום פנוי וציון. אנו מעודדים תלמידים מתחומים אחרים (מתמטיקה, מדעי המחשב, הנדסה, מדעי כדוה"א, כימיה, פיזיקה) להירשם. הקורס מוגבל ל- 20 סטודנטים.
שפה
שפת ההוראה תהיה עברית, אולם, אם ישתתפו בקורס סטודנט/סטודנטים שאינם דוברי עברית שפת ההוראה תהיה אנגלית (קיימת סבירות גבוהה שבקורס ישתתפו סטודנטים שאינם דוברי עברית). אם שפת ההוראה תהיה אנגלית, תינתן האפשרות לדוברי עברית להגיש לאחר הקורס את דו"ח הסיכום בעברית.
הערות
לתשומת ליבכם! קיום הקורס מותנה במספר משתתפים מינימאלי. במידה של ביטול תישלח הודעה על כך לנרשמים בתוך תקופת השינויים. נקודות הזכות המופיעות בטבלת הקורסים שבאתר המכון עבור מוסד אקדמי מסוים אינן תקפות תמיד לכל החוגים/מסלולים באותו מוסד. חובתם של תלמידים המבקשים להתקבל לקורס לבדוק האם הקורס אושר כחלק מתכנית לימודיהם בחוג/מסלול אליו הם שייכים. תלמידים אשר אינם זכאים לנ"ז על פי תכנית הלימודים שלהם נדרשים להמציא אישור בכתב חתום ע"י יו"ר ועדת ההוראה /יו"ר החוג שלהם על קבלת נ"ז עבור הקורס.