פרטי הקורס: פרקים במיון וביולוגיה של חסרי חוליות מים סוף

21-26/1/2024

מרכזי הקורס

פרופ' יהודה בניהו, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת תל-אביב.

מרצים

פרופ' יהודה בניהו, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת תל-אביב.
פרופ' בועז יובל, הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה, האוניברסיטה העברית.
ד"ר נגה סוקולובר, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת תל-אביב.
ד"ר יעל אדלמן-פורסטנברג, המכון הגיאולוגי לישראל.
פרופ' נועה שנקר, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת תל-אביב.


מטרות הקורס

מטרת הקורס הנה להקנות ידע יסודי על קבוצות טקסונומיות נבחרות של חסרי חוליות ים סופיים. הקורס יעסוק מדי שנה בלימוד של כחמש קבוצות ויכלול היבטים מתחומי המורפולוגיה, אנטומיה, טקסונומיה, פילוגנזה, ביולוגיה ואקולוגיה בדגש האורגניזם השלם ודגש סביבתי, תוך כדי הכרת האורגניזמים האלה בשדה ובמעבדה. בקורס תודגש החשיבות של הצורך בידע טקסונומי לצורך ביצוע מחקר מעמיק וחדשני בשונית האלמוגים.


מבנה הקורס

קורס בן 6 ימים במכון הבינאוניברסיטאי הכולל הרצאות, מעבדות ופרויקט מחקר קבוצתי.    


נושאים מרכזיים בקורס

הכרת קבוצות מרכזיות של חסרי חוליות ימיים מאזור הגאות והשפל ומשונית האלמוגים באילת. יבחנו הסתגלויות ייחודיות בתוך כל קבוצה והתאמתן לסביבת החיים. הקורס יעסוק בקבוצות הבאות: אלמוגים שמונה, רכיכות, קווצי עור, חיטחבים ואצטלנים. הלימוד יתרכז סביב מאפייני מבנה מורפולוגי ואנטומי, תפקוד וביולוגיה של כל קבוצה תוך כדי הכרת עקרונות המיון והסיסטמטיקה שלהם. הלימוד יתבצע במהלך הרצאות, מעבדות ועבודה בים על כל קבוצה. בנוסף, התלמידים יעסקו במהלך הקורס בביצוע של פרויקט קבוצתי עצמאי בהנחיית מדריך\כה, אשר במהלכו יתבקשו לנסח ולענות על שאלות מחקר הרלוונטיות לכל קבוצת חסרי חוליות שתלמד. הפרויקטים ישלבו ידע שנלמד בקורס וכן עקרונות אקולוגיים וביולוגיים החשובים להכרת הקבוצות הנלמדות. הקורס ילווה בעבודה בים בצלילה ובשנירקול, כולל כניסה לילית לשונית. בתום הפרויקט הוא יסוכם בכתב על בסיס של נתוני הפרויקט וקריאת ספרות מדעית מתאימה והוא יוגש תוך חודש ימים ממועד סיום הקורס לצורך קביעת הציון. הערה: אין הקורס נועד ללמד את משתתפיו את כלל חסרי החוליות שבמפרץ אילת.



דרישות קדם

קורס בסיסי בהכרת חסרי חוליות. * הקורס יכלול הרבה פעילות בים. הקורס אינו מומלץ לסטודנטים שאינם יודעים לשחות היטב.


מבנה הציון

  • מבחן (24%) - המבחן מתקיים במהלך הקורס.
  • דו"ח על פרויקט מחקר קבוצתי (51%) - במתכונת של מאמר מדעי המכיל תקציר, מבוא, שיטות וחומרים, תוצאות, דיון ומסקנות ורשימת ספרות. הדו"ח יוגש חודש לאחר תום הקורס, המועד המדויק יקבע בעת הקורס.
  • דיון על תוצאות פרויקט המחקר הקבוצתי (25%) – הדיון ייכתב באופן אישי, יוגש בנפרד על ידי כל סטודנט.


קהל יעד

הקורס מיועד לתלמידי מוסמך ודוקטור. תלמידי שנה ג' יתקבלו על סמך מקום פנוי. הקורס מוגבל ל- 22 סטודנטים.

שפה

שפת ההוראה תהיה עברית, אולם, אם ישתתפו בקורס סטודנט/סטודנטים שאינם דוברי עברית שפת ההוראה תהיה אנגלית. אם שפת ההוראה תהיה אנגלית, תינתן האפשרות לדוברי עברית להיבחן בעברית אך שאר המטלות תוגשנה באנגלית.


הערות

לתשומת ליבכם! קיום הקורס מותנה במספר משתתפים מינימאלי. במידה של ביטול תישלח הודעה על כך לנרשמים בתוך תקופת השינויים. נקודות הזכות המופיעות בטבלת הקורסים שבאתר המכון עבור מוסד אקדמי מסוים אינן תקפות תמיד לכל החוגים/מסלולים באותו מוסד. חובתם של תלמידים המבקשים להתקבל לקורס לבדוק האם הקורס אושר כחלק מתכנית לימודיהם בחוג/מסלול אליו הם שייכים. תלמידים אשר אינם זכאים לנ"ז על פי תכנית הלימודים שלהם נדרשים להמציא אישור בכתב חתום ע"י יו"ר ועדת ההוראה /יו"ר החוג שלהם על קבלת נ"ז עבור הקורס. 


הקורס סגור להרשמה.
Top